Om Russian Blue

 

Historie.

 

Som navnet antyder, stammer Russian Blue kattene fra Rusland. De var højt værdsatte på grund af deres klogskab, renlighed og smukke udseende.

Men man kan ikke med sikkerhed sige, om de Russian Blue man ser i dag, har noget med Rusland at gøre. Men der findes i dag opdrættere i Rusland, der bruger russiske katte i deres avl.

De katte vi ser her i Skandinavien er mest af udenlandsk oprindelse, især tjekkiske. I Danmark blev en Russian Blue udstillet for første gang i 1944.

 

 

    Russian Blue killinger ca. 6 mdr. Knirke og Miakis

 

                 Tre killinger 3 dage gamle

 

Udseende.

 

Russian Blue katten er en middelstor, elegant og slank kat med blågrå pels, men et let sølvskær og dejlige grønne øjne. Pelsen er helt speciel, kort og tæt – den føles som en blanding af plys og velour. Pelsen er dobbeltpels, dvs. at dækhår og underpels er lige lange, og er helt forskellig fra andre katteracers pels. Kroppen er ret lang, og benene er fine og høje. Hovedet er kort og kileformet, Men øjnene er nu det man først lægger mærke til hos en russer. De er store og mandelformede. På den voksne kat er de helt grønne.

         Russian Blue hunkat ca. 1 år. Knirke.

              Russian Blue hankat ca. 1½ år. Miakis.

 

Temperament og særlige egenskaber.

 

Men det der adskiller russeren mest fra andre katteracer, er deres temperament.

De har en stærk personlighed, selvstændige, aristokratiske, og den knytter sig stærkt til ”sine mennesker”. De er meget legesyge, en egenskab de tit beholder højt op i alderen. Den er meget kærlig, men ikke påtrængende. Den har en særlig fornemmelse for at aflæse ens sindstilstand, er man f.eks. trist eller ked af det, så ved russeren det med det samme, og prøver efter bedste evne at ”trøste”. Man kan godt have en lang og fortrolig dialog med en russer, for den kan godt ”snakke” med dig, når den ellers lige er i humøret til det. Det der helt specielle russerblik den kan sende dig, når den ser dig lige i øjnene – det kan give et helt sug i maven. For det generer ikke en russer at have øjenkontakt, tværtimod.

Med stor interesse og ihærdighed, følger de med i alle dagligdagens gøremål. Sengeredningen kan udvikle sig til det rene cirkusnummer, når 2 russere gerne vil ”hjælpe til”.

En anden egenskab er deres intelligens. Lukkede døre hindrer ikke deres frie færden, for de lukker dem bare op. Selv skydedøre, som vi har nogle stykker af her, bliver åbnet, hvis katten ønsker at undersøge skabets indhold. Russeren kan tidligt lære at apportere som en hund, små pelsmus er det fortrukne bytte her i huset. Men de kan også være lærenemme. Det er ikke svært at få en russer til at forstå, at den her dør holder du dig fra, en fordel da mange af Russian Blue kattene er indekatte, noget som de egner sig glimrende til.

Vores katte er ikke ”dørsøgende” længere, de har fundet ud af at det interesserer hverken dem eller os at de går ud. Men de har en lukket kattegård, hvor den med stor fornøjelse opholder sig. Her kan de se på livet, naturen og føle blæsten i pelsen. Stedet er også velegnet til forskellige katteaktivitetsting, såsom klatretræ i naturtræ osv.

Russian Blue katte er meget renlige, både med sig selv og sine omgivelser. Og de er meget robuste og sunde katte. Der er ingen egentlig pelspleje, men de elsker at blive børstet, sådan bare for hyggens skyld. I et hus med russer katte, har man ikke det store besvær med kattehår, de fæller ikke meget, de løse hår der er i pelsen, fjerner de oftest selv.

De er nysgerrige efter at prøvesmage de mest utrolige ting, og ofte kaster de deres kærlig hed på ting, som katte som reglen ikke spiser. Her i huset kan vi ikke spise chips, uden at vi må dele med kattene.

 

Tekst og billeder af Dorthe Kirstejn Jensen + Esben Nielsen.

 

Du kan læse mere om denne dejlige katterace på:

www.russianblue.dk

www.geocities.com/russer90

 

                        Knirke ca. 5 mdr.

                    

               Miakis ca. 1½ år.

 

        

                       Knirke ca. 10 mdr.

 

             Knirke og Miakis ca. 1½ år.

 

                          Til top

              Til indhold